Ammattiliitto Jyty peräänkuuluttaa hallituksen toimien kokonaisarviointia
Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara aloittaa toteamalla, että hallituksen leikkausten ja työmarkkinauudistusten tueksi tulisi saada parempaa kokonaisarviointia, ei ainoastaan yksittäisten leikkausten osa-arviointeja. Erityistä huolta hän kantaa siitä, että leikkaukset osuvat enemmän naisiin kuin miehiin.
”Suurin osa esimerkiksi yksinhuoltajista on naisia. He tekevät todennäköisemmin osa-aikatyötä, saavat asumistukea, ehkä soviteltua päivärahaa ja väliin voi sattua työttömyyspätkiä. Heidän tilannettaan huonontavat nyt entisestään asumistuen leikkaukset ja työttömyysturvaan tehdyt ja esitetyt muutokset.”
Työmarkkinauudistuksista ongelmallisimpana Maarianvaara pitää vientimallia, jota on jo kritisoitu runsaasti sen osumisesta matalapalkkaisille, usein naisvaltaisille aloille.
Myös määräaikaisten työsuhteiden käytön vapauttamisen hän näkee lisäävän naisten epätasa-arvoa.
”Riski raskaussyrjintään lisääntyy, kun määräaikaisuuksia voidaan käyttää nykyistä vapaammin. On yhä vaikeampaa osoittaa raskaudesta johtuva syrjintä, jos työsuhde päättyy määräaikaisuuden loppuun”, hän toteaa.
Heikoimpien tilanne muuttuu yhä heikommaksi
Jytyssä nähdään, että monet epätasa-arvoa aiheuttavat mallit ovat työmarkkinoilla hyvin sitkeitä ja edistys hidasta. Siksi tasa-arvon edistämiseen tarvitaankin rakenteellisia, lainsäädännöllisiä muutoksia.
”Viime hallituksen vanhempainvapaauudistus on tästä esimerkki. Isien käyttämien vanhempainvapaapäivien määrä nousi yhdessä vuodessa 12,2 prosentista reilusti yli viiteentoista. Tämä on edelleen liian vähän, mutta suunta on positiivinen, ja tulokseen ei olisi päästy ilman lakimuutosta”, Maarianvaara toteaa.
Hän toivookin, että ainakin jo saavutetuista muutoksista pidettäisiin kiinni. Tällä hetkellä surulliselta tuntuukin, että nyt ollaan luopumassa varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuussuunnittelusta, joka saatiin voimaan vasta viime vuonna.
”Yhdenvertaisuuden edistäminen päiväkodeissa voisi olla hyvin vaikuttava teko, ja yhdenvertaisuussuunnittelu on vielä toimenpiteenä hyvin edullinen. On vaikea ymmärtää, miksi se on nyt liipaisimella.”
Jytyssä koetaan, että hallituksen esittämät muutokset yhdistettynä esimerkiksi hyvinvointialueiden julkisiin palveluihin kohdistamiin leikkauksiin lisäävätkin kokonaisvaltaista eriarvoisuutta ja osuvat kohtuuttomasti samoihin ihmisiin.
”Heikoimmassa asemassa olevia lyödään nyt monesta suunnasta. Mielestäni tarvitsemme laajempaa pohdintaa sen suhteen, miten tuemme sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä edistämme yhdenvertaisuutta ja heikoimmista huolenpitämistä yhteiskunnassamme”, hän summaa.
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.