Business Finlandin missiot vastaavat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksiin


Business Finlandin Executive Director Teija Lahti-Nuuttila kertoo, että Business Finlandin tavoitteena on tunnistaa tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia, joissa suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuuksia menestyä.

”Missioita olemme kehittäneet yhteistyössä verkostojemme kanssa luoden ymmärrystä markkinanäkymistä ja suomalaisesta osaamispohjasta”, hän aloittaa.

Tulevaisuuden kasvumahdollisuuksien nähdään liittyvän suuriin globaaleihin murroksiin. Lahti-Nuuttilan mukaan relevanttia on, että yritykset voivat näiden osalta tarttua täysin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

”Se on aina helpompaa kuin osuuden tavoittelu valmiiksi kilpaillusta markkinasta.”

Business Finlandin missioista kaksi on startattu jo vuonna 2021: Diginatiivi Suomi ja Hiilineutraali tulevaisuus.

”Diginatiivi Suomi tarttuu digitaaliseen murrokseen ja datapohjaisen liiketoiminnan kasvuun. Tämä on tärkeä osa-alue, jolla tuottaa esimerkiksi tuottavuusharppauksia. Hiilineutraalin tulevaisuuden osalta toivomme, että voimme kasvattaa suomalaista hiilikädenjälkeä. Hiilineutraaliutta edistäville ratkaisuille on merkittävää kysyntää maailmanlaajuisesti.”

Innovaatioihin panostaminen kansallinen etu

Tämän vuoden alussa on käynnistettiin kolme uutta missiota, jotka ovat Kiertotalous ja nollahukka, Kokonaisvaltainen terveys ja hyvinvointi sekä Immersiivinen digitaalinen elämä.

”Kaikissa näissä tarvitsemme uusia ratkaisuja. Kiertotalouden osalta tiedämme, että uudenlaisia innovaatioita raaka-aineiden hyödyntämiseen tarvitaan kipeästi. Terveysalalla monet maat ovat saman haasteen edessä: miten järjestää palvelut kustannustehokkaasti rajatuilla resursseilla. Immersiivinen digitaalinen elämä taas liittyy virtuaalisen ja todellisen elämän kohtaamiseen, puhutaan sitten vaikkapa elämyksellisistä tapahtumista tai peliteollisuudesta”, Lahti-Nuuttila esittelee.

Business Finlandilla on missioiden osalta korkeat tavoitteet. Ensimmäiseksi käynnistyneiden kahden mission alueilla on käynnissä merkittäviä noin 5–6 vuotta kestäviä ohjelmia, joiden kautta tuetaan esimerkiksi kansainvälistymistä, tutkimusta ja ekosysteemien rakentamista.
Lahti-Nuuttila muistuttaa, että tähän työhön tehtävät panostukset ovat tärkeitä paitsi liiketoimintavaikutuksiltaan myös kansallisesti ja yhteiskunnallisesti.

”Kun kehitämme ratkaisuja kansallisesti vaikkapa terveydenhuoltoon tai energiaan liittyviin kysymyksiin, on näille kysyntää myös globaalisti. Ennen kaikkea toivomme nyt suomalaisilta yrityksiltä kunnianhimoa ja rohkeutta ottaa koppia näistä uusista mahdollisuuksista”, hän summaa.