Testamenttilahjoitus on hyvä tapa toimia omien arvojen mukaisesti
Diakonissalaitoksen varainhankinnan asiantuntija Maria Gustafssonin mukaan testamenttilahjoituksia arvostetaan järjestössä todella paljon. Niillä on koko toimintahistorian aikana ollut valtava merkitys.
”Testamentin tekeminen on tärkeä päätös ja moni miettiikin pitkään, mihin tarkoitukseen haluaa perintönsä osoittaa. Meille on järjestönä suuri kunnia, jos varat tulevat tukemaan juuri meidän toimintaamme.”
Diakonissalaitokselle tehdyn testamentin varat voi osoittaa haluamaansa tarkoitukseen, esimerkiksi eri ryhmien, kuten maahantulijoiden tai nuorten, kanssa tehtävään työhön. Varojen käytössä pyritään kunnioittamaan toiveita mahdollisimman tarkasti.
”Testamentin ei kuitenkaan kannata olla liian suppea, koska esimerkiksi tietyn maan pakolaisten kanssa tehtävä työ ei välttämättä ole enää ajankohtaista varojen tullessa käyttöön. Jos testamentissa ei ole osoitettu tiettyä kohdetta, käytämme varat siellä, missä niistä on suurin apu”, Gustafsson mainitsee.
Vamos Vantaa on auttanut testamenttivaroilla suurta määrää nuoria
Diakonissalaitoksen Vamos-toiminta on 16–29-vuotiaiden, tyypillisesti työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten parissa tehtävää työtä. Vamoksen keskeinen toimintamalli on yksilö- ja ryhmämuotoiset valmennukset, joissa tärkeimpänä periaatteena on tarjota nuorille kiireettömiä kohtaamisia.
”Monet nuorille suunnatut palvelut ovat tiukasti resursoituja, joten meillä tavoitteena on antaa aikaa”, kertoo Vamos Vantaan projektipäällikkö Tiina Alanko.
Sosiaalialan järjestöjen rahoitus on tyypillisesti hankepohjaista ja vuonna 2018 perustetun Vamos Vantaan yksikön rahoitus päättyi vuoden 2020 loppuun. Tärkeää työtä nuorten parissa saatettiin kuitenkin jatkaa merkittävän kokoisen testamenttilahjoituksen avulla.
”Lahjoitus varmisti henkilöresurssimme pariksi vuodeksi, jotta voimme jatkaa työskentelyä ja ottaa toimintaan mukaan uusia nuoria. Teimme paljon töitä monikulttuuristen nuorten kanssa, neljällä eri kielellä”, Alanko kertoo.
Alangon mukaan Vantaan yksikkö tavoittaakin usein niitä nuoria, joita muut eivät tavoita. Tällä on suurta inhimillistä vaikuttavuutta.
”Testamenttilahjoituksella rahoitettujen vuosien aikana Vamos Vantaan intensiivisessä valmennuksessa on ollut mukana noin 70–80 nuorta. Heistä yli puolet on ohjautunut töihin tai kouluun”, Alanko summaa.