Hyve sanana voi kuulostaa vanhanaikaiselta. Hyveet eivät kuitenkaan ole vain kaikuja antiikin ajoilta, vaan välineitä, jotka auttavat meitä tänäkin päivänä elämään hyvää ja merkityksellistä elämää. Ne voidaan määritellä ominaisuuksiksi, jotka tekevät meistä hyviä. Varhaiskasvatuksessa hyveet ohjaavatkin esimerkiksi pohtimaan, kuinka olla hyvä johtaja, työkaveri tai kasvattaja.
”Espoon varhaiskasvatuksessa on jo usean vuoden ajan systemaattisesti työskennelty hyveiden parissa. Hyveiden avulla olemme pohtineet, miten luomme ja vahvistamme yhteisöä, jossa työntekijöiden on hyvä olla ja siten myös lasten on hyvä oppia ja kasvaa”, taustoittaa varhaiskasvatuksen asiantuntija Jaana Luumi.
Tavoitteena on, että yhdessä valitut hyveet tekevät espoolaisista varhaiskasvattajista hyviä työtovereita toisilleen ja heidän työyhteisöistään hyviä työyhteisöjä.
Suviniityn päiväkodissa hyveet auttavat rakentamaan koko yhteisön hyvinvointia.
”Pidämme hyveitä esillä päiväkodissa monin tavoin. Vuoden mittaan pysähdymme yksittäisten hyveiden, esimerkiksi ystävällisyyden tai oikeudenmukaisuuden, äärelle. Mietimme yhdessä, mitä ne tarkoittavat käytännössä tekojen ja toiminnan tasolla. Tätä työtä tehdään niin työyhteisön kuin lastenkin parissa”, sanoo Suviniityn päiväkodin johtaja Sanna Saarelainen.
Hyveet toimivat ohjenuorina, jotka auttavat tekemään valintoja ja toimimaan tavalla, joka edistää koko yhteisön hyvinvointia.
”Hyveet ohjaavat ajattelemaan, miten voimme olla hyviä toinen toisillemme. Hyveiden avulla myös lapset oppivat muiden huomioimista ja sitä, miten omalla toiminnalla on merkitystä koko yhteisön kannalta”, kertoo apulaisjohtaja Katja Pehkonen.
Johtamisella on tärkeä rooli siinä, että hyveet tulevat osaksi toimintakulttuuria.
”Hyvetyöskentelyä tulee jatkuvasti kehittää ja johtaa, jotta hyveet pysyvät arjessa luontevasti mukana”, Jaana Luumi muistuttaa.
- arkijärkisyys
- avuliaisuus
- huumorintajuisuus
- joustavuus
- keskustelevuus
- luotettavuus
- sitoutuvuus
- vastuullisuus
- yhteistyökykyisyys
- ystävällisyys