siirry sisältöön

Välinehuolto on näkymätöntä, mutta elintärkeää työtä potilasturvallisuuden eteen

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan työntekijät kertovat välinehuollon arjesta. Tekijöitä tarvittaisiin lisää.


Välinehuolto on kriittinen osa sairaaloiden toimintaa ja potilasturvallisuutta. Leikkaussaleissa tai vaikkapa hammashoidossa käytettyjen instrumenttien on oltava steriilejä käyttöönoton hetkellä, ja sitä varten on omat ammattilaisensa.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan palvelualue-esihenkilö Petra Andersson vastaa Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen välinehuolloista. Lisätekijöiden tarvetta on Eloisalla sekä koko Suomessa.

“Välinehuolto on hieman unohdettu yksikkö. Sekaannuksiakin tulee: saamme puheluita, joissa kysytään pyörätuoleja tai jopa kodinkonehuoltoa”, Andersson naurahtaa.

Kyse onkin huollon sijaan enemmänkin puhdistamisesta. Välinehuollossa huolletaan terveydenhuollossa käytettäviä leikkaus- ja toimenpidevälineitä.

“Kaikki leikkaus- ja toimenpidetoiminta loppuu saman tien, jos välinehuolto ei toimi”, Andersson toteaa.

Välinehuoltajana Savonlinnan keskussairaalassa toimiva Miika Räisänen pääsi opiskelemaan ammattiin oppisopimuksen kautta. Yksi ensimmäisistä opeista oli kuvitella, että puhdistettavat instrumentit menisivät käyttöön oman läheisen leikkauksessa.

Yhteen työpäivään mahtuu satojen ellei tuhansien välineiden käsittelyä.

“Tykkään siitä, että töitä voi tehdä omin käsin ja työ on merkityksellistä. Tämä on tosi vaihtelevaa. Työpisteitä on paljon ja päivät ovat erilaisia”, Räisänen kertoo.

Räisänen kiittelee Eloisaa ja Savonlinnan keskussairaalaa siitä, että välinehuollon työhyvinvointia ja viihtyvyyttä on edistetty muun muassa työtilojen ergonomian ja valaistuksen osalta.

Prosessi alkaa siitä, että välinehuoltoon toimitetaan instrumentteja eri puolilta sairaalaa. Pesupaikalla välineistä poistetaan orgaaninen lika esimerkiksi harjaamalla. Välineet puhdistetaan tämän jälkeen omassa pesukoneessaan.

Pesukone tekee lämpödesinfektion noin 90 asteessa. Tämän jälkeen välineet kuivataan, tarkastetaan ja pakataan. Viimeinen työvaihe on sterilointi, joka tapahtuu höyryautoklaavien avulla. Sterilointia tehdään tietyille kovaa lämpöä kestämättömille välineille myös matalalämpösterilaattorilla.

Räisänen kertoo, että työ vaatii tietämystä muun muassa mikrobiologiasta ja kemikaaleista.

“Tämä on todella tärkeä osa meidän työtämme. On osattava suojautua bakteereilta ja viruksilta myös itse”, Räisänen sanoo.
Työ on tarkkaa ja järjestelmällistä sekä vaatii erinomaista hygieniaa.

“Pitää olla hyvä aseptinen omatunto”, Andersson toteaa.

Valikoidut

Viimeisimmät