Vihreä siirtymä vaatii sähköverkon uudistuksia
Energiantuotannossa, -jakelussa ja -käytössä on käynnissä suuria globaaleja muutoksia. Valtiot ympäri maailmaa tekevät siirtymää uusiutuvaan energiaan. Vihreä siirtymä ja sähköistyminen vaativat ennennäkemättömiä teknisiä ponnistuksia, nopeasti.
GE Vernova, joka keskittyy puhtaasti energiatoimialaan, listautui General Electricin jakautumisen myötä itsenäiseksi yritykseksi huhtikuussa 2024. GE Vernova työllistää yli 80 000 työntekijää ympäri maailman, joista Suomessa noin 150.
Usealle voi olla uutta tietoa se, että energiamurros ja uusiutuviin energianlähteisiin siirtyminen vaatii sähköverkon merkittäviä uudistuksia. Grid Solutions Oy onkin erikoistunut suurtehotuotteisiin, joilla tuetaan sähköverkkoja. Järjestelmät ovat jatkuvan tuotekehityksen alla, jotta ne paremmin vastaisivat muuttuvia vaatimuksia ja kehittyvää sähköverkkoa.
“Sähköverkot ovat merkittävä rajoittava tekijä vihreän siirtymän saralla. Tuotteemme vahvistavat ja stabiloivat verkkoa niin, että se mahdollistaa vihreän siirtymän, esimerkiksi tuulipuistojen ja aurinkovoimaloiden integroinnin ja fossiilisten voimalaitosten alasajon”, tuotejohtaja Kare Kaasalainen sanoo.
“Sähköverkon vikojen aikana STATCOM:t tukevat verkkoa ja edistävät näin ollen verkkojen luotettavaa toimintaa”, Grid Solutions Oy:n toimitusjohtaja Anssi Mäkinen kertoo.
“Vikoihin pystytään reagoimaan millisekunneissa”, Kaasalainen lisää.
GE Vernova kehittää uutta tuotetta, FACTSFLEX GFMe, jossa liitetään energiavarasto osaksi STATCOM-laitteistoa. Jotta sähkönjakelun luotettavuus ei heikentyisi, tällä energiavarastolla pystytään paikkaamaan käytöstä poistuvien fossiilisten voimaloiden aiemmin tuottamaa inertiaa.
“STATCOM:lla pystymme vaikuttamaan jännitteen stabiilisuuteen, kun taas energiavaraston avulla voimme vaikuttaa muuhunkin stabiilisuuteen esimerkiksi tuottamalla sähköverkkoon inertiaa eli muutosta vastustavaa voimaa. Tämän tarve kasvaa jatkuvasti maailmalla”, Mäkinen sanoo.
Energiamurroksen siivittämänä GE Vernova jatkaa vahvaa kasvuaan ja tulee rekrytoimaan seuraavinakin vuosina kymmeniä uusia asiantuntijoita Suomessa.
“Tätä työtä tehdään tulevien sukupolvien eteen, jotta ilmastonmuutos pysähtyisi ja maapallo pysyisi asumiskelpoisena. Bonuksena Pohjolassa säilyisi selkeät vuodenajat ja kunnon talvet”, Kaasalainen kertoo.
“Tämän merkityksellisyyden myötä haluamme saada tänne henkilöitä, joilla on draivia tähän suuntaan”, Anssi Mäkinen lisää.