Hiusakatemian omistaja Sari Ojan mukaan hiusjuuritutkimus on hyvä tapa lisätä tietoisuutta omasta hyvinvoinnista.
”Usein kehossa on ollut jo pitempään kuormaa, ravintoaineiden puutetta tai tulehduksia, kun oireet alkavat näkyä hiusten ohenemisena, katkeiluna tai hiuspohjan oireina kuten kutina tai hilseily. Hiusjuuritutkimus ja toimenpiteet kannattaakin toteuttaa heti kun oireita havaitaan.”
”Hiusjuuritutkimuksen avulla voidaankin nähdä asioita omasta hyvinvoinnista ennen kuin ne alkavat näkyä hiuksista, siksi hiusjuuritutkimus sopii meille kaikille, jotka olemme kiinnostuneita hoitamaan hyvinvointia etupainotteisesti”, Oja jatkaa.
Tutkimuksessa selviää tyypillisesti esimerkiksi erilaiset tulehdukset, vähäisen vedenjuonnin tai stressin aiheuttamat ongelmat. Yksi yleinen löydös on myös talipunkki.
”Talipunkki elää hiustupessa ja levittää pitkällä tähtäimellä tulehdusta. Jos juuret voivat huonosti, näkyy se ennen pitkää koko hiuksissa. Tulehdus kannattaakin hoitaa mahdollisimman nopeasti”, Oja kertoo.
Hyvinvoivat hiukset vaativat sitoutumista hoitoon
Oja muistuttaa, että Hiusakatemian tarjoama apu ja lääkärien antama hoito ovat kaksi eri asiaa, mutta voivat myös tukea toisiaan.
”Hiusakatemialla pyritään löytämään syitä hiustenlähtöön ja tukemaan kehon hyvinvointia, joka vaikuttaa myös hiustenkasvuun ja kuntoon.”
Hän korostaa myös, että kauniit hiukset eivät ole ainoastaan esteettinen seikka, vaan kertovat kokonaisterveydestä. Hiusten hoitoon tuleekin sitoutua samoin kuin muun hyvinvoinnin tukemiseen.
”Monet voivat olla malttamattomia, mutta kiiltävien, terveiden hiusten eteen täytyy tehdä sitoutuneesti töitä, olla valmis muuttamaan elintapojaan ja etsiä oikeat hoitotuotteet. On myös myytti, että esimerkiksi iän myötä hiukset väistämättä ohentuisivat, erityisesti miehillä. Usein hiusten ohenemiseen on muitakin syitä, jotka ovat tutkimuksella löydettävissä”, hän toteaa.
Hiusakatemian asiakkaista moni kärsii Alopecia areatasta, eli kaljujen kohtien ilmaantumisesta. Vaivan yleisyys voi tulla yllätyksenä, koska varsinkin alkuvaiheessa kaljut laikut ovat mahdollista peittää ja toisaalta aihe on monelle arka. Sari Ojan mukaan tilanteeseen kannattaa tarttua mahdollisimman alkuvaiheessa.
- Vaiva on hankala, koska sen syytä ei tiedetä, eikä siihen ole yhtä kaikille sopivaa hoitoa. Kannattaa kuitenkin sitoutua kokeilemaan hoitoja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sekä yrittää kiinnittää huomiota mahdollisiin oireita vähentäviin tai aktivoiviin tekijöihin, joista yksi merkittävimmistä on stressin määrä.