Soiten Lasten- sairaalassa työ on vaikuttavaa ja merkityksellistä


Lastensairaalan laaja lasten päivystys sai alkunsa vuonna 2016. Toiveena oli, että alueen lapsia voitaisiin palvella entistä paremmin.

”Toimintatapa oli erityinen, koska päivystyksen suunnittelussa vastuu annettiin täysin työntekijöille. Ajatuksena oli suunnitella Suomen paras lasten päivystys”, kertoo palvelualuejohtaja Nico Jäväjä.

Päivystys aloitettiin syksyllä 2017 ja toimintaa kehitetään edelleen jatkuvasti. Malli on osoittautunut menestykseksi, koska potilaspalautteiden arvosanat ovat jatkuvasti korkealla tasolla ja lisäksi Soiten alueen lasten käyntimäärät ovat laskeneet.

”Erikoissairaanhoidon ja osastohoidon tarve vähenevät, kun oikeaa hoitoa annetaan oikeaan aikaan. Lopputuloksena saadaan yhteiskunnallisia säästöjä”, Jäväjä toteaa.

Työntekijät kokevat Lastensairaalan toimintamallit sujuviksi.

”Lääkärin näkökulmasta tärkeintä on, että toimimme työpareina todella ammattitaitoisten hoitajien kanssa. Lisäksi päivystyspisteet toimivat meillä poikkeuksellisesti ajanvarausperiaatteella, mikä tekee työnhallinnasta todella paljon mielekkäämpää”, kertoo osastonylilääkäri Krista Taivassalo.

Aitoa yhteistyötä ja mukavia työpäiviä

Sekä Jäväjä että Taivassalo korostavat, että todella tärkeä mielekkyyttä työhön tuova tekijä on hyvä työporukka. Ammattikuntien välinen yhteistyö toimii ja turhia hierarkioita ei ole. Konsultointi lääkärien ja hoitajien välillä sujuu joustavasti.

”Moni nuori lääkäri haluaa nimenomaan meille päivystämään, koska maineemme on, että täällä saa hyvää tukea. Meillä on jopa ylitarjontaa päivystäjistä”, Taivassalo toteaa.

Lisäksi töissä on yksinkertaisesti kivaa. Vaikeistakin asioista voidaan puhua ja tunnelma on positiivinen. Tätä tukee myös se, että kyseessä on Soiten ainoa lasten ja nuorten yksikkö, jolloin henkilökunta pysyy yhtenäisenä ja tuntee toisensa.

”Meillä puhalletaan yhteiseen hiileen ja kaikki tietävät, että perusarvomme on olla lasten ja nuorten puolella. Huomioimme perhekeskeisyyden myös työntekijöiden kohdalla ja joustamme sen mukaan”, Jäväjä mainitsee.

Mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää

Soite-alueella korostetaan myös työssä kehittymisen ja oppimisen mahdollisuuksia. Taivassalo ja Jäväjä ovat molemmat tästä hyviä esimerkkejä. Jäväjä on edennyt kolmivuorotyöstä yksikön esihenkilöksi ja Taivasalo teki erikoistumisvaiheen opintonsa Kokkolassa ja edennyt työssään nyt osastonylilääkäriksi.

”Paljon puhutaan, ettei sotealalla ole urapolkuja, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Meillä mahdollistetaan pääsy koulutuksiin ja esimerkiksi sote-alueen hankkeisiin, jotta jokainen pääsee etenemään kohti omia kiinnostuksenaiheita”, Jäväjä mainitsee.

Taivasalon mukaan erikoistumisvaiheessa saatu tuki on ollut arvokasta.

”Minut imaistiin heti mukaan tekemisen meininkiin. Myös erikoistuvien mielipiteet otetaan aina tasavertaisesti huomioon ja yksikön toimintaa pääsee kehittämään heti alusta asti.”

Työtä, jolla on väliä

Taivasalo kokee, että työn merkityksellisyys on itsestään selvää.

”En joudu koskaan miettimään, onko sillä väliä, että olenko täällä. Se on suuri motivaattori.”

Lisäksi työn mielekkyyttä lisää jatkuva kehittäminen ja innovointi, jota tehdään hyvin ketterästi.

Yksi esimerkki nopeasti kootusta ja menestykseksi osoittautuneesta konseptista on Pediatrian Kesäkoulu, koulutyyppinen, lukujärjestyksellinen tutustumisjakso lastentauteihin. Sen avulla nuorien lääkärien kiinnostus Lastensairaalaan on kasvanut selvästi.

”On aivan sama, keneltä hyvä idea tulee. Jokainen tekee oman osansa, jotta toteutus saadaan maaliin. Innovointi on meillä ehdottomasti työn suola”, Jäväjä summaa.