Viime aikoina sisäilman laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Vietämme ison osan ajastamme sisätiloissa, joten kodin ilmanvaihtoa kannattaakin miettiä. ”Se, minkälaista ilmaa hengitämme, ei ole yhdentekevää. Hyvä ilmanvaihto huolehtii myös rakennuksen hyvinvoinnista poistamalla kosteuskuormaa. Näin kosteus ei jää makaamaan rakenteisiin”, kertoo Vallox Oy:n markkinointipäällikkö Elina Paavilainen.
Vallox on suomalainen ilmanvaihtotuotteiden valmistaja, jonka tuotantotilat sijaitsevat Loimaalla. Yritys valmistaa yli 50 vuoden kokemuksella mm. ilmanvaihtokoneita ja liesikupuja.
Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä
Ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttavat mm. puhaltimien energiatehokkuus sekä ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokyky.
”Valloxin ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17 asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla.”
Ilmanvaihdon kokonaisenergiankulutus riippuu myös siitä, kuinka paljon ilmaa vaihdetaan eli millä nopeudella ilmanvaihto toimii. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennetut anturit, joiden avulla kone säätää ilmanvaihtoa automaattisesti, mikä sekin säästää energiaa. Anturit tarkkailevat sisäilman laatua ja tunnistavat kosteuspitoisuuden ja hiilidioksidin tason, jolloin ne tehostavat ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.
Asunnon jäädessä tyhjilleen, ilmanvaihdon tehoa voi pienentää, ja kun ilmanvaihtoa pienennetään puoleen, myös sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Ilmanvaihtoa ei saa kuitenkaan sammuttaa kokonaan!
”Automatiikka tunnistaa esimerkiksi saunomisen jälkeisen kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa juuri siksi aikaa, että liika kosteus poistuu sisäilmasta. Se tarkoittaa myös optimaalista energian käyttöä, kun ilmanvaihto ei unohdu suurelle teholle liian pitkäksi aikaa.”
Suodattimien vaihto pitää sisäilman raikkaana
Ilmanvaihtokoneet vaativat loppujen lopuksi melko vähän huoltoa.
”Suodattimien säännöllisestä vaihdosta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä ne pitävät ulkoilman epäpuhtaudet loitolla sisäilmasta”, Paavilainen muistuttaa.
Suodattimien suositeltu vaihtoväli on kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tarpeen vaatiessa vaihdon voi tehdä useamminkin.
”Vaihtoväliä voi ja kannattaa tihentää, jos lähistöllä on vilkas liikenne, rakennustyömaita tai on esimerkiksi tavallista runsaampi siitepölykausi.”