siirry sisältöön

Konepajan lukiossa opiskellaan työelämä- ja verkostotaitoja

Ensi syksynä Helsingissä toimintansa aloittavan Konepajan lukion painotus on verkostot ja työelämätaidot. Opiskelijat saavat eväitä tulevaan oppimalla joustaviksi tiiminjäseniksi ja keräämällä portfoliota tehdyistä töistä.


Konepajan lukiossa opiskelussa erityistä on jokaisella opintojaksolla tehtävä yhteistyö verkostokumppanien kanssa. Opiskelijat pääsevät tiimeittäin toimimaan esimerkiksi järjestöjen, yritysten ja muiden oppilaitosten kanssa.

”Osa opetussuunnitelman mukaisesta sisällöstä tehdään kumppanien luona. Tavoitteena on, että verkostokeskiviikkoina voidaan käsitellä tiettyjä useassa oppiaineessa nousevia teemoja. Samalla kehittyvät opiskelijoiden kommunikaatio- ja tiimityötaidot ja jatko-opiskelusuunnitelmat voivat saada suuntaa”, kertoo lukiossa opettajana aloittava Tuulia Lundgren.

Tiimityöhön panostetaan lukiossa erityisesti. Opiskelijoista muodostetaan tiimit heti ensimmäisellä viikolla ja jatkossa tiimin kanssa vietetään aikaa viikoittain. Myös opettajat toimivat tiiminä.

Opiskelijoiden hyvinvointia ja fiksua ajankäyttöä tuetaan myös erilaisella arviointitavalla. Koeviikoista on luovuttu ja arviointia tehdään tasaisemmin pitkin vuotta sekä verkostokumppanien kanssa tehdyt projektit huomioiden.

”Tarkoitus on myös, että opintosuorituksista voi koostaa portfolion, jonka avulla hahmottaa vahvuusalueitaan ja jota hyödyntää työnhaussa”, Lundgren toteaa.

Hae mukaan, jos painotus tuntuu omalta

Uuden lukion osalta ei voida vielä tietää sisäänpääsyyn vaadittavaa keskiarvoa, mutta Lundgren ja lukion rehtori Katri Hyrsky kehottavat hakemaan rohkeasti.

”Tarvitaan ainoastaan seikkailumieltä, muut asiat hoituvat kyllä. Uudessa lukiossa on myös hienoa se, että ensimmäiset opiskelijat pääsevät mukaan suunnittelemaan, luomaan henkeä ja perinteitä”, Hyrsky mainitsee.

Opiskelijoilla ei tarvitse itsellään olla valmiiksi työelämätaitoja tai verkostoja. Kumppaniverkostoa kehitetään tällä hetkellä ja mukana on jo monia järjestöjä sekä suuria toimijoita kuten Ateneum tai Työterveyslaitos.

Yrityksille tai järjestöille kumppanina toimiminen on mahdollisuus näkyvyyteen, potentiaalisten tulevaisuuden työntekijöiden houkutteluun sekä opiskelijoiden osaamisen hyödyntämiseen.

”Lukio toimii koko Suomen tasolla uudenlaisella mallilla, joten lisäksi olemme kiinnostava kohde tutkijoille. Meillä onkin jo ensimmäinen graduntekijä ja uskomme, että toimintamallimme tulee kiinnostamaan myös laajemmin”, Hyrsky summaa.

Valikoidut

Viimeisimmät