Liedon lukion kansainvälisyyslinjalla itsevarmuus kasvaa ja maailmankuva avartuu


Liedon lukion kansainvälisyyslinjan tavoitteena on opettaa nuorista kansainvälisiä ja yhteistyötaitoisia, jotta he osaavat esimerkiksi toimia verkostoissa ja toteuttaa projekteja kansainvälisissä ympäristöissä. Linjan pakollisilla ja valinnaisilla opintojaksoilla tutustutaan esimerkiksi eri kieliin ja kulttuureihin.

Lukiolla on laajat yhteistyöverkostot ulkomaille ja lisäksi opetushallituksen myöntämä Erasmus+ -akkreditointi, joka takaa kansainvälisille hankkeille kattavan rahoituksen vuoteen 2027 saakka.

Linjalla opiskelevien mukaan opinnot ja varsinkin niihin liittyvät matkat ovat tuoneet lukioaikaan paljon lisäarvoa sekä opettaneet tärkeitä taitoja. Abivuottaan viettävän Minea Julinin mukaan esimerkiksi rohkaistuminen muiden kielien käyttämiseen on merkittävä etu.

”Opimme myös ymmärtämään erilaisia ihmisiä eri kulttuureista ja heidän tapojaan. On myös mielenkiintoista nähdä, miten samoja oppiaineita opitaan eri tavoin eri maissa.”

Myös rohkeus uutta kohtaan kasvaa, kun pääsee yllättäviin ja haastaviinkin tilanteisiin.

”Yhdellä omista matkoistani meillä ei ollut yhteistä kieltä host-perheen kanssa, mutta silti siitäkin pystyi selviämään. Olin itse aika varautunut ja ujo ennen linjalla aloittamista, mutta opiskelun aikana itsevarmuus on kasvanut todella paljon”, kuvailee neljättä lukiovuottaan suorittava Venla Hämäläinen.

Tiiviitä ystävyyssuhteita

Lukiolaiset kokevat, että kansainvälisyyslinja sopii hyvin monenlaisille opiskelijoille.

”Erilaisia kulttuureita kohtaan kannattaa tietesti olla kiinnostusta ja lisäksi innostusta kehittää itseään ja omaa persoonallisuuttaan. Tänne tullessa kannattaa olla avoin uutta kohtaan”, lukion toista vuotta suorittava Oliver Åkerblom mainitsee.

Lukioajalta voi odottaa paitsi uusien taitojen oppimista, myös upeita muistoja ja poikkeuksellisen antoisia ystävyyssuhteita.

”Arvokkain asia, jonka olen tältä ajalta saanut, on uudet ystävät ympäri maailmaa. Nyt kun matkustan, tiedän, että monessa paikassa on joku tuttu odottamassa”, Julin mainitsee.

Hämäläinen korostaa myös, että lukion Erasmus-ohjelman takia lukiosta on mahdollisuus päästä myös pidempiin vaihtoihin, ilman omaa rahallista panostusta.

”Olin itse Italiassa ja EU maksoi kaikki matkat. Kokemus oli minulle korvaamaton, ehdoton lukion kohokohta.”

Kaikki kolme pyrkivät myös hyödyntämään ja kehittämään samoja taitoja myös jatko-opinnoissa.

”Haluan ottaa kaiken hyödyn irti kansainvälisyyteen liittyvistä mahdollisuuksista myös jatko-opintopaikassa”, Åkerblom summaa.