Happi on elinehto lohenkasvatuksessa


“Kalankasvatuksen lisääminen on globaalistikin tärkeää”, arvioi Fifax Abp:n toimitusjohtaja Samppa Ruohtula.

”Kapasiteettiimme on noin 3,2 miljoonaa kiloa elävää kalaa vuodessa. Kasvatamme kirjolohta, mutta menetelmämme on räätälöitävissä muillekin kalalajeille.”

Kirjolohien kasvatus kestää noin 1,5 vuotta mätimunista ensimmäisiin myyntieriin. Toimitusjohtaja Ruohtula ja Fifaxin teknologiajohtaja Kimmo Jalo korostavat laitoksensa vähäisiä ympäristövaikutuksia ja toiminnan vastuullisuutta.

”Kasvatus tapahtuu maan päällä ja sisätiloissa. Lähes täysin suljetussa järjestelmässä virtaa noin 25 miljoonan litran vesimäärä kerran tunnissa puhdistuksen läpi. Lohikalat pitävät virtaavasta vedestä, joten niillä on hyvät olosuhteet. Menetelmän etu on myös siinä, että se tuottaa tuoretta kalaa ympäri vuoden.”

Laitoksen typpi- ja fosforikuormitus vesistöihin on vain prosentin luokkaa verrattuna perinteiseen kalankasvatukseen. Syntyvä ravinnepitoinen liete kerätään talteen ja toimitetaan hyötykäyttöön.

Kuva: Fifax Abp

Veden puhtaus ja oikea happipitoisuus ovat elinehtoja laadukkaan kalan tuottamiselle. Fifaxin tuotantolaitos saa hapen Oy Linde Gas Ab:ltä, joka on toimittanut laitokselle myös veden hapetusjärjestelmän.

”Kehitämme Norjan Ålesundin innovaatiokeskuksessamme jatkuvasti uusia teknologioita ja ratkaisuja kalankasvatukseen”, kertoo asiakasvastaava Peter Himmelroos Lindeltä. ”Vuosikymmenten aikana olemme kehittäneet useita uraauurtavia hapetustekniikoita kaikkiin vesiviljelymenetelmiin.”

”Lindellä on yhteistyökumppanina sekä referenssejä että osaamista veden hapetuksesta”, kiittävät Samppa Ruohtula ja Kimmo Jalo.

”Kalankasvatuksessa ei ole varaa virheisiin.”

Linde on Suomen johtava teollisuuskaasujen toimittaja.
Lue lisää: linde-gas.fi