Merkittävä osa perinteikkään kotitalousneuvontajärjestön toimintaa on ruokaneuvonta. Marttojen ruokaneuvonnan tavoitteita ovat suomalaisten kansanterveyden parantaminen sekä kestävät valinnat. Ruokaneuvonta perustuu ravitsemustieteelliseen tutkimusnäyttöön.
“Ruokaneuvontamme on järjestön alkuajoilta asti pohjautunut kasvisten käytön lisäämiseen”, Marttaliiton johtava ravintoasiantuntija Marjo Rantapusa kertoo.
Rantapusa korostaa, että ruokailuvalinnat ovat henkilökohtaisia asioita ja jokaisen omia päätöksiä.
Martoilla on käynnissä kaksivuotiset Muutos lautasella -teemavuodet, jotka ovat osa uusien ravitsemussuositusten jalkauttamista. Muutos lautasella tarkoittaa syventymistä juuri nyt tarvittaviin tekoihin, kuten kasvisten lisäämistä ruokavalioon. Kasvipohjainen ruokavalio sisältää suurimmaksi osaksi kasvikunnan tuotteita: kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, viljoja, pähkinöitä ja siemeniä.
“Kasvipohjainen syöminen ei ole yhtä kuin vegaani- tai kasvisruokavalio. Sen pohja on kasvikunnan tuotteissa, mutta lisäksi mukana voi olla vaikka kananmunia, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa, kohtuullisesti vähärasvaisia maitotuotteita ja kotimaista lihaa.”
Tällainen ruokavalio on ystävällinen myös lompakolle, Rantapusa muistuttaa. Kasvipohjaiseen syömiseen nivoutuvat monet Martoille tärkeät teemat, joita ovat taloudellisuus, terveys, lähiruoka sekä ympäristö. Suomalaisten yhteinen terveyshaaste on vähentää punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutusta sekä suolan ja kovan rasvan saantia.
“Ravitsemusneuvonnassa olemme keskittyneet erityisesti kasvisten, täysjyväviljan ja palkokasvien käytön lisäämiseen. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat esimerkiksi liian vähän pehmeitä rasvoja ja kuitua, jolla on tärkeä tehtävä erilaisten kansansairauksien ehkäisyssä. Kasvisten käyttöä olisi hyvä lisätä terveyssyistä ja myös ympäristösyistä. Erityisesti kannattaa suosia kotimaisia satokauden kasviksia”, Rantapusa kertoo.
Marttojen ruokaneuvonta kannustaa erityisesti pienten muutosten tekemiseen. Nykyisten ravitsemussuositusten mukaiseen 500–800 gramman kasvisten saantisuositukseen pääsee, kun tekee pieniä lisäyksiä joka aterialle. Aamupuuroon voi lisätä marjoja, välipalalle hedelmän, makaronilaatikkoon porkkanaa.
“Pienillä arjen teoilla on merkitystä. Omia ruokatottumuksia on hyvä välillä tarkastella, ja uusista mauista on lupa innostua!”, Rantapusa sanoo.
Ruokavalion terveellisyydellä on omanlaisensa painoarvo ikääntyville. Iän myötä ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Tämän myötä korostuu tarve suosia paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia sisältäviä ruokia. Rantapusa tähdentää, että usein ikääntyessä ruokavalio alkaa yksipuolistua ja syödyn ruoan määrä vähenee, joten tietoisuuden levittämiselle on tarvetta.
Rantapusa suosittelee Marttoihin liittymistä jokaiselle, jos haluaa mielekästä toimintaa, uusia ystäviä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kaikki ovat tervetulleita jäseniksi.
“Mukaan voi tulla oppimaan omana itsenään. Jäseneksi liittyäkseen ei tarvitse osata mitään erityisiä Martta-taitoja”, Rantapusa muistuttaa.
www.martat.fi
Hyvä arki kuuluu kaikille
