Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Olavi Sydänmaanlakan mukaan liiton keskeisenä teemana on aina ollut vertaisuus ja yhdenvertaisuus.
”Moni haluaa sulkea mielestään ihmiset, joilla on mielenterveysongelma. Tämän takia suurin piina onkin unohdetuksi tuleminen ja yksinäisyys. Ydintehtävämme on tehdä ihmiset näkyviksi.”
Liiton lakimiehen Oskari Korhosen mukaan on hyvä muistaa, että puolet meistä kokee elämänsä aikana jonkun mielenterveyden ongelman ja viidenneksellä meistä haaste on krooninen.
”Haluamme myös tuoda esille sairauksien kirjon ja moninaisuuden. Haasteita ei voi niputtaa yhdeksi”, hän toteaa.
Vertaisuuden rooli on valtava
Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa laajasti palveluja ja arjen tukea, esimerkiksi kursseja, koulutuksia ja neuvontaa. Viime vuonna palveluilla tavoitettiin 27 200 eri-ikäistä ihmistä.
Keskeistä toiminnassa on vertaistuen tarjoaminen – se, että asiakkaat näkevät, etteivät ole asioiden kanssa yksin. Toiminnassa fokusoidaan ihmisten arkeen ja pyritään paloittelemaan asioita konkreettisiksi ja haltuun otettaviksi.
Erityistä huolta liitossa kannetaan tällä hetkellä nuorista aikuisista, jotka jäävät esimerkiksi lastensuojelun palvelujen loputtua helposti yksin.
Yksi tärkeä liiton nostama teema on sen takaaminen, että ihminen pääsee aidosti hoidon piiriin, eikä ainoastaan jonoon. Yhteiskuntana Suomella ei ole varaa jättää ihmisiä jonoon.
Testamenttilahjoitukset antavat mahdollisuuden uusiin avauksiin
Mielenterveyden keskusliiton toiminnan tärkein rahoittaja on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus. Valtion tuki on sekä elintärkeää että tarkasti säänneltyä. Seuraavan vuoden rahoitus haetaan tiettyihin käyttötarkoituksiin useita kuukausia etukäteen.
”Valtion rahoitus on korvamerkittyä ja toimintamme on täysin riippuvaista siitä, minkälainen jaettava potti kulloinkin on. Järjestöihin kohdistuvat leikkaukset saattavat tulla yllättäen ja tehdä toiminnan suunnittelusta haastavaa”, Korhonen toteaa.
Juuri siksi testamentti- ja muut yksityiset lahjoitukset ovat tärkeitä. Niiden avulla voidaan perusrahoitusta nopeammin reagoida esille tulevaan avuntarpeeseen. Niiden avulla voidaan myös kokeilla uusia toimintamuotoja, joiden hankerahoitusta ollaan parhaillaan leikkaamassa.
”Takaamme, että testamenttivaroja käytetään aina asiantuntemuksemme pohjalta juuri tässä hetkessä tärkeimpiin kohteisiin”, Sydänmaanlakka summaa.
Mielenterveyden keskusliiton verkkosivuilta löydät vinkkejä ja neuvoja testamentin tekemiseen. Liiton asiantuntijoihin voi ottaa yhteyttä, jos testamenttilahjoittaminen kiinnostaa.
mtkl.fi