Oululainen Hintan päiväkoti on arkkitehtuuriltaan kaunis ja ”oman kylän” arkkitehtien suunnittelema. Ulkonäöltään pari vuotta sitten valmistunut rakennus istuu yhteen vieressä olevan, 1950-luvulla rakennetun Hintan alakoulun kanssa.
”Saimme olla mukana jo uudisrakennuksen suunnitteluvaiheessa. Johtoajatuksia rakentamisessa olivat paikallisuus, kotimaisuus ja oululaisuus. Lapset saivat toivomansa ulkotrampoliinin ja meillä on myös oma, aidattu metsä”, iloitsee päiväkodin johtaja Eeva-Liisa Vilmi.
Alakoulun ja päiväkodin läheisyys ei ole pelkästään maantieteellinen, vaan yhteistyötä tehdään ihan konkreettisesti koko ajan.
”Tällä hetkellä suunnittelemme yhteistä ulko-oppimisympäristöä, Aalto-laavua. Arkkitehti on suunnitellut sen lasten toiveiden pohjalta ja se tulee olemaan koko alueen käytössä. Haluamme vahvistaa alueemme yhteistä ’koko kylä kasvattaa’ -ajatusta.”
Alakoulun lisäksi Hintan päiväkoti tekee yhteistyötä läheisten Laanilan yläkoulun ja lukion kanssa. Myös Oulun yliopisto on tärkeä yhteistyökumppani.
Varhaiskasvatuksen opettaja Hanna Lassila työskentelee Ymmyrkäisten esiopetusryhmässä. Ymmyrkäinen tarkoittaa Oulun murteella pyöreää, ja usein Lassila saa työssään olla silmät ymmyrkäisinä uusista oivalluksista.
”Työskentelin edelliset kaksi vuotta pedagogiikan kehittämishankkeessa Steam-kehittäjäopettajana. Steamin perusajatuksena on yhdessä tekeminen sekä kokeileva ja yhteisöllinen oppiminen. Nyt saan tuoda oppimaani kentälle ja toimia myös muun henkilökunnan Steam-mentorina. Uuden kokeileminen ja kokeminen motivoi myös meitä aikuisia ja saa aikaan oivalluksia”, Lassila hymyilee.
Lassilalle Oulun kaupunki on ollut työnantajana kannustava ja rohkaiseva mahdollistaja.
”Olen saanut kasvaa ammatillisesti. Tiedän, että työnantaja arvostaa kaikkea sitä, mitä osaan ja mihin minulla on avaimet.”
Myös Vilmille henkilökunnan kouluttautuminen ja kasvaminen on tärkeää.
”Koen sen niin, että kun jokainen saa kehittyä toivomaansa suuntaan, saamme käyttöömme monenlaista asiantuntijuutta. Työntekijöinä opimme toisiltamme. Haluamme heittää romukoppaan ajatuksen, että aikuisten pitäisi tietää kaikki.”
Tule töihin Oulun varhaiskasvatukseen!
Lue lisää: www.ouka.fi/toihin-oulun-varhaiskasvatukseen