Työhyvinvointiin panostaminen vahvistaa Oulun varhaiskasvatuksen osaavan henkilöstön veto- ja pitovoimaa


Länsituulen päiväkodin johtaja Anu Heikkinen kuvailee työhyvinvointiin panostamista koko työyhteisön lempilapseksi.

”Tärkeä asia on, että rakenteemme ovat kunnossa, työntekijät tuntevat omat työnkuvansa ja vastuunsa. Lisäksi panostamme paljon yhteisölliseen työvuorosuunnitteluun ja pystymme 99 prosenttisesti vastaamaan työntekijöidemme toiveisiin.”

Suunnitelmallinen ja ennakoiva ote näkyy kaikessa. Henkilöstöllä on tiedossa seuraavan kauden palaverit, tiimit ja lapsiryhmät jo toukokuussa. Lisäksi kauden alussa koko henkilökunta osallistuu kehittämispäivään, joka auttaa hahmottamaan toimintakertomuksen painopisteet.

Tärkeä asia on, että rakenteemme ovat kunnossa, työntekijät tuntevat omat työnkuvansa ja vastuunsa.

”Työhyvinvoinnissa onnistumisen takana on suunnittelu. Jos työntekijälle esimerkiksi annetaan tehtävä, joka ei kuulu perustehtäviin, suunnitellaan se aina työvuoroon ja sille annetaan aikaa”, mainitsee varhaiskasvatuksen opettaja ja vasuvastaava Suvi Sainsalo.

Henkilöstön kuulluksi tuleminen myös arjen kiireen keskellä on tärkeää. Kaikkien mielipiteet otetaan huomioon tasavertaisesti ja arvostavasti.

”Iso asia on yksinkertaisesti se, että meillä keskustellaan”, varhaiskasvatuksen opettaja ja päiväkodin varajohtaja Tanja Rautio toteaa.

Vapaamuotoiset työhyvinvointipanostukset ovat arjen luksusta

Työyhteisöön iloa ja innostusta tuovat myös rennot työhyvinvointisatsaukset. Tärkeinä pidetään esimerkiksi tauottamiseen ohjaamista sekä hyvää huumoria.

”Kaikkia kannustetaan käymään kahvihuoneessa, se on osa kulttuuriamme”, Sainsalo mainitsee.

Lisäksi työporukalla nautitaan esimerkiksi hieronnoista ja vapaa-ajan liikuntaharrastuksista. Talossa on viikoittainen sählyvuoro ja uusiin lajeihin tutustutaan säännöllisesti.

Osa päiväkodin toimintatapaa ovat myös perheille suunnatut suositut tapahtumat, joiden järjestämiseksi koko työyhteisö tekee töitä yhdessä. Viimeisimmän kevättapahtuman osallistujamäärä oli huikeat 280 henkilöä, joka koostui päiväkodin asiakasperheistä. Tapahtumien kautta myös vanhemmilta on saatu palautetta, että hyvä yhteishenki välittyy ulospäin.

Erinomainen esimerkki yhteistyöstä ja -hengestä myös vanhempien ja laajemman paikallisen yhteisön on päiväkodin pihalle pystytetty kota.
”Vanhempaintoimikunta haaveili kodasta tai laavusta useiden vuosien ajan ja sitä varteen kerättiin säännöllisesti rahaa. Lopulta saimme mukaan Haukiputaan Lionsin, joka lahjoitti pihalle kodan, joka pysytettiin talkoovoimin”, Rautio kertoo.

Nyt kota toimii lapsille erilaisena oppimis- ja virkistymisympäristönä, mutta myös vaikkapa henkilökunnan kahvihetkiin. Myös perheet voivat hyödyntää kotaa.

Iso asia on yksinkertaisesti se, että meillä keskustellaan

Tulokset näkyvät työyhteisössä

Länsituulen päiväkodin työyhteisö on suuri ja päiväkoti avoinna jokaisena viikonpäivänä ja jatketuin aukioloajoin.

”Vaikka meitä on paljon, puhallamme aina yhteen hiileen. Myös sijaisilta saamme palautetta, että meille on kiva tulla. Panostammekin siihen, että meille tullessaan tuntee olonsa tervetulleeksi”, Heikkinen mainitsee.

Hän korostaa myös, että yhteisöllistä työhyvinvointia ei voi kaataa ylhäältäpäin, vaan vastuu on jokaisella työntekijällä. Oman työn kehittämiseen ja arjen haasteiden ratkomiseen on kuitenkin aina saatavissa tukea. Yksi esimerkki tästä ovat vertaismentorointiryhmät, joissa voidaan keskustella rauhassa ryhmissä nousseista asioista.

”Tuloksia on jo nähtävissä, koska esimerkiksi sairauspoissaoloprosenttimme ovat tippuneet. Uskomme, että tämä johtuu siitä, että työntekijät kokevat tulevansa kuulluiksi.”

Teemme yhteistyötä Kevan kanssa ja toimimme pilottipäiväkotina, jossa henkilökunta vastaa kerran kuussa lyhyeen työhyvinvointia kartoittavaan kyselyyn. Vastaamiseen menee vain vähän aikaa, mutta esihenkilöille se antaa arvokasta tietoa.

”Lisäksi se herättelee miettimään, mitä itse voisin tehdä työhyvinvointini eteen”, Sainsalo summaa.