Päijät-Hämeen hyvinvointialueen henkilöstöohjelmassa tavoitteena on luoda työntekijöille mahdollisuuksia kehittää ammatillista osaamista ja kasvaa urapoluilla. Nyt hyvinvointialueella on meneillään ensimmäistä kertaa LAB-ammattikorkeakoulun kanssa toteutettava koulutusyhteistyö lähihoitajasta sairaanhoitajan tutkintoon.
Koulutus tapahtuu työn ohessa ja työnantaja mahdollistaa myös harjoittelut samalla työantajalla ja täydellä palkalla.
Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarissa useita vuosia työskennellyt Tiina Kaivolainen kokee, että koulutus on poikkeuksellinen mahdollisuus.
”Ajatus alkoi houkuttelemaan heti, kun mainittiin, että opiskella voi työn ohessa. Kun on omakotitalo ja kotona lapsia ja eläimiä, on opiskeleminen ilman palkkaa mahdotonta. Sairaanhoitajan tutkinto antaa mahdollisuuksia opiskella lisää ja tehdä monipuolisempia, fyysisesti kevyempiä töitä tulevaisuudessa.”
Samoilla linjoilla on myös Jenna Virta, joka tekee normaalisti töitä Akuutti24-päivystyksessä, mutta on tällä hetkellä tekemässä yhtä opintoihin kuuluvista työharjoitteluista psykiatrian osastolla.
”Olen hakenut sairaanhoitajaopintoihin aiemmin yhteishaulla ja jäänyt aina varasijalle. Kun tämä mahdollisuus tuli, aivan kaikki akuutissa kannustivat hakemaan mukaan. Tämä on paitsi tapa kehittää itseä, myös taloudellisesti paras vaihtoehto, ilman kelarumbaa ja huolta asuntolainasta.”
Opinnot antavat, mutta myös vaativat paljon
Koulutus vastaa normaaleja sairaanhoitajan opintoja, mutta nopeutetussa tahdissa, kahdessa ja puolessa vuodessa. Tämä vaatii opiskelijoilta ekstravenymistä.
”Onhan tämä normaalia opiskelua vaativampaa, kun samaan aikaan on omat työt, harkat ja teoria. Välillä sitä miettii, että mihin sitä on päänsä tunkenut, mutta täytyy vain edetä yksi tehtävä ja kurssi kerrallaan”, Kaivolainen mainitsee.
Jenna Virran mukaan tunteja saa välillä laskea ja aikatauluttaa päivät tarkkaan.
”Kun sunnuntaina saimme kevään opintopisteet, tuli kuitenkin helpottunut olo, että jotain on tullut tehtyä oikein.”
Samalla kuitenkin myös oppiminen on tehokasta ja antoisaa. Kaivolaiselle ekstrahaastetta tuo se, että hän tekee tällä hetkellä harjoitteluaan omassa työpaikassaan.
”Vuodeosastolla lähihoitajilla ei ole kanylointilupaa ja uutena tulevat myös esimerkiksi verikokeet ja iv-lääkehoito. Joudun siis miettimään roolini täysin uusiksi, mikä on jännää, koska oman työn tekemiseen on tietyt rutiinit.”
Virralle esimerkiksi kanylointi on tuttua akuuttityöstä, mutta uusia oivalluksia on tullut psykiatrian puolella työskentelystä.
”Olen aina ajatellut, että haluan pysyä somatiikan puolella, mutta nyt kuuden viikon jälkeen mietin, että voisin vaikka jäädä psykiatrian tiimiin. Mielenterveysongelmat ovat tosi vaikeita juttuja, mutta kun pääsee lähelle ja näkee ihmisten parantuvan, on se tosi mielenkiintoista. Kertaakaan en ole ajatellut, että töihin ei tekisi mieli tulla.”
On tosi etuoikeutettu olo päästä mukaan koulutukseen, jota ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty.
Kohti omia innostuksenkohteita
Sekä Kaivolainen että Virta kokevat, että opiskelu avartaa ymmärrystä koko hoitopolusta. Kaivolainen esimerkiksi odottaa pääsevänsä näkemään työarkea keskussairaalassa, esimerkiksi akuutilla puolella.
”Minua taas vähän jopa jännittää mennä perusterveydenhuollon puolelle, koska olen tottunut akuutin vilskeeseen. On kuitenkin tosi hienoa päästä näkemään koko polku akuutista perusterveyden puolelle ja aina kotiin saakka”, Virta mainitsee.
Jatkon kannalta opinnot avaavat erilaisia mahdollisuuksia.
”Opintojen jälkeen haluan kartuttaa sairaanhoitajantaitoja ja hengittää hetken rauhassa, mutta pitkäaikainen haaveeni on joskus vielä kouluttautua ratsastusterapeutiksi”, Kaivolainen kertoo.
Virta uskoo, että ura jatkuu akuutin puolella.
”Akuuttityö on vienyt mukanaan, päivystyksessä on hyvä porukka ja tarpeeksi actionia.”
Molempien opiskelijoiden mukaan merkittävin innostusta lisäävä tekijä niin opintojen aikana kuin jatkossa, on työporukan ja työnantajan kannustus.
”On tosi etuoikeutettu olo päästä mukaan koulutukseen, jota ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty. En lopettaisikaan opintoja kesken, vaikka mitä tapahtuisi. Tämä on jotain, mitä haluaa varmasti viedä loppuun asti.”
Lisää mahdollisuuksia Päijät-Hämeessä
paijatha.fi/rekry