Pirkanmaan Syöpäyhdistys keskittyy erityisesti tarjoamaan psykososiaalista tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Apua tarjoavat alan ammattilaiset. Asiakkaat antavat yhdistykselle tuesta todella hyvää palautetta, palautekyselyissä yhdistys saa keskimäärin täydet pisteet annetusta avusta.
”Itse syövän hoito on julkisella puolella laadukasta, mutta psykososiaaliseen tukeen ja apuun ei välttämättä pääse kiinni yhtä nopeasti, eikä sille ole yhtä paljon aikaa. Me voimme tarjota kriisitukea aina saman tai seuraavan arkipäivän aikana”, toiminnanjohtaja Anne Lindfors kertoo.
Lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluu syöpään liittyvän tutkimuksen tukeminen, erityisesti psykososiaalisten aiheiden osalta ja tutkimuksissa, joissa tuloksia on odotettavissa melko nopeasti.
Mahdollisuuksia uusiin tutkimushankkeisiin
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Heidi Penttisen mukaan syöpätutkimus Suomessa on huipputasoista, jos rahoittajana on monikansallinen lääkeyritys. Tärkeisiin tutkijalähtöisiin, potilaan fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kuntouttamiseen liittyvä tutkimus on vähäisempää.
”Näissä aiheissa tutkimuksesta voidaan saada isoja hyötyjä suurelle joukolle ihmisiä, melko pienellä rahasummalla. Pienempiin tutkijalähtöisiin hankkeisiin rahoituksen saaminen on kuitenkin tyypillisesti vaikeampaa.”
Hyvä esimerkki yhdistyksen tukemasta tutkimuksesta on meneillään oleva urologian professori Teemu Murtolan kunnianhimoinen pilottitutkimus ohjatun liikuntaharjoittelun vaikutuksista etäpesäkkeistä syöpää sairastavan potilaan ennusteeseen. Tutkimus pääsi käyntiin yhdistyksen myöntämän apurahan turvin ja rekrytoi parhaillaan potilaita.
Yhdistys on nyt myös itse käynnistänyt yhdessä Tays syöpäkeskuksen ja Tampereen yliopiston kanssa tutkimuksen syöpään sairastuneiden psykososiaalisen tuen palveluiden hyödyntämisestä
Yhdistys tukee apurahoin myös väitöskirjatutkimusta.
”Pyrimme pitämään apurahahakuprosessi tutkijoille mahdollisimman helppona, jotta tutkijoiden aika jää itse tutkimustyöhön”, Lindfors toteaa.
Testamenttilahjoitus tukee oman alueen toimintaa
Testamenttilahjoitukset ovat yhdistykselle kriittisiä ja auttavat sekä tutkimuksen että muun toiminnan edistämisessä. Varat myös kohdennetaan aina testamenttilahjoittaja toiveiden mukaisesti. Moni lahjoittaja arvostaa myös, että varat käytetään aina Pirkanmaalla.
”Syöpä koskettaa monia joko omakohtaisesti tai läheisten kautta, koska noin joka kolmas sairastuu elämänsä aikana. Meidän toiminnallemme on todella paljon tarvetta ja ilman lahjoituksia se olisi todella paljon pienimuotoisempaa”, Lindfors toteaa.