Jokainen ansaitsee oikean kodin


Rinnekodit tarjoaa asumispalveluja hyvin laajasti monenikäisille erityisryhmille kuten kehitysvammaisille, ikääntyneille ja päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Yrityksellä on osaamista ja kykyä vastata monenlaisten asiakkaiden usein hyvin moninaisiin tarpeisiin.

Palvelujohtajat Hanna Ekman ja Veli-Pekka Karri kokevat, että tehtävässä onnistutaan vahvan asiantuntijuuden ja kokemuksen, hyvän johtamisen ja palvelujen ehdoilla kehitetyn organisaation sekä henkilöstön työhyvinvointiin ja perehdyttämiseen panostamisen avulla.

”Rinnekodeilla on pitkä historia ja sen kautta nykyaikaisen tutkitun tiedon ohella paljon hiljaista tietoa”, Karri sanoo.

Omat tarpeet ja toiveet edellä

Pitkä asiantuntijuus näkyy myös siinä, että yrityksellä on kirkas näkemys siitä, mitä asiakkaat asumiselta toivovat.

”Tärkeintä on ymmärtää, että asiakkaamme ovat yksilöitä omine toiveineen ja tarpeineen – ihan kuten kuka tahansa muukin. Heillä on omat ajatuksensa siitä, minkälainen on kiva koti, missä se sijaitsee tai miltä näyttää. Ennen kaikkea toivoisinkin, että palvelutarpeen arvioinnissa huomioitaisiin ihmisten moninaisuus”, Ekman toteaa.

Tiettyjen perusasioiden, esimerkiksi yksityisyyden, tulee toteutua jokaisessa asunnossa. Ekman ja Karri toivovat, että tiettyjä hankintakriteerejä asunnoille voitaisiin kuitenkin harkita yksilöllisemmin ja asiakkaan päätösvalta huomioiden.

”Liian tarkka ohjaus kaventaa asiakkaan mahdollisuuksia valintojen tekemiseen. Asiakkaan toiveiden selvittäminen voi olla joskus vaikeaa muun muassa kommunikaatiohaasteiden vuoksi, mutta esimerkiksi läheisiä kuullen tässä yleensä onnistutaan”, Karri sanoo.

Veli-Pekka Karri ja Hanna Ekman

Normaalia elämää

Palvelujohtajien mukaan ongelmalliseksi voi muodostua myös se, että esimerkiksi vammaisille henkilöille asetetaan asumiseen liittyen henkilökohtaisia tavoitteita muun muassa toimintakyvyn ylläpitoon liittyen.

”Eikö ihan tavallinen elämä riitä? Itse toivoisin ettei erityisryhmään kuulumista korostettaisi. Kaipaisin yksilöllisyyttä medikalisaation, valvonnan ja kirjaamisen sijaan”, Ekman toteaa.

Ekman ja Karri myös toivovat, että henkilökunta voisi aina ensisijaisesti keskittyä yhteiseen tekemiseen asiakkaiden kanssa. Tämä voisi olla apu paitsi työajan järkeistämiseen kiristyneessä taloudessa, myös lisätä koko alan houkuttelevuutta.
Palvelujohtajien mukaan itse asiakkaiden kohtaaminen ja käytännön työ onkin paitsi arvostettavaa, myös todella antoisaa.

”Asiakkaiden kanssa tehtävä työ on yksinkertaisesti ihanaa”, summaavat Ekman ja Karri, joilla itselläänkin on pitkä historia asiakkaiden hoito- ja ohjaustyöstä.

www.rinnekodit.fi