Robotit keventävät sairaalatyöntekijöiden työkuormaa
Laakson neurologisen osaston Erigo-robotti auttaa nostamaan alkuvaiheen kuntoutujat pystyasentoon ja tarvittaessa se antaa lihaksille sähköimpulsseja. Lokomat-kävelyrobotti auttaa aivoverenkiertohäiriö-, Parkinson- ja MS-potilaiden jatkokuntoutuksessa.
”Uudistamme toimintaa sen mukaan, kun saamme tutkimusnäyttöä tehosta. Asiakkaat ja työntekijät ovat olleet nykyisiin hankintoihin todella tyytyväisiä”, kertoo osastonhoitaja Tuija Vainio. Fysioterapeutti Anne Laihon mukaan robotiikan myötää työn fyysinen kuorma on laskenut ja asiakkaiden yleiskunto kohentunut nopeammin: ”Aikaisemmin tarvittiin useita fysioterapeutteja kannattelemaan epäergonomisissa asennoissa kuntoutujaa. Jos silloin askeleita kertyi kuntoutuskerralla sata, Lokomatin avulla voidaan saavuttaa 1500 askelta.”
Ohjatessa tuntee aidosti liikkeen ja VR-laseilla näkee, kuinka robotti toimii.
Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa robottia
Laaksossa on meneillään keinoihorobotti Välkyn kokeilu, jonka aikana kerätään palautetta työntekijöiltä ja potilailta. Touchlab Limitedin robotilla on kaksi kättä, silmät ja suu. Se toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan kehon, käsien ja pään liikkeitä. Robotissa hyödynnetään ihmismäistä elektronista ihoa, kosketus välittyy reaaliajassa käyttäjälle.
”Ohjatessa tuntee aidosti liikkeen ja VR-laseilla näkee, kuinka robotti toimii. Ohjaaminen tapahtuu ohjaushanskojen tai ohjaustuolin kautta. Robotti toimii hoitajien apuna ja tukena”, kertoo osastonhoitaja Mervi Leppänen. Sairaanhoitaja Nina Sandström jatkaa: ”Välkyn avulla mittaamme elintoimintoja. Tällä hetkellä harjoittelemme sen liikuttamista ja tavaroiden siirtämistä. Tulevaisuudessa robottia voitaisiin hyödyntää eristyshuoneissa, mikä pienentäisi infektioriskiä.”