Seinäjoen Taidehallin kunnianhimoinen ohjelma ja upeat tilat houkuttelevat vierailulle
Seinäjoen taidehallin koti Kalevan Navetta on vaikuttava, 1890-luvulla rakennettu kokonaisuus. Se tarjoaa taidehallille kaksi hienoa näyttelytilaa; Hallin, joka on betoninen, karu mutta vaikuttava hallitila sekä Vintin, joka on korkea, herkkä ja harras tila.
”Tilat ovat luonteiltaan erilaiset, ja haluamme käyttää tätä hyväksi näyttelyohjelman luomisessa”, kuvailee ts. taidekuraattori Elina Teitti.
Näyttelyiden suunnittelussa huomioidaan myös Seinäjoen paikallisluonne, eteläpohjalaisuus ja paikka maaseudun keskellä. Teitin mukaan valitussa taiteessa halutaankin nostaa esimerkiksi maaseutuun liittyviä kysymyksiä ja muita yleisöjen relevantiksi kokemia teemoja.
Alkuvuonna tutkitaan kaipausta ja yksinäisyyttä
Seinäjoen taidehallilla nähdään sekä yksityis- että ryhmänäyttelyitä Suomesta ja ulkomailta. Alkuvuonna näyttelytiloissa nähdään kaksi erilaista, mutta samankaltaisia teemoja käsittelevää näyttelyä.
Vintillä on esillä kahden pitkän linjan valokuvataiteilijan Hannele Rantalan ja Kari Soinion teossarjoista muodostuva vuoropuhelumainen näyttely, jossa esillä ovat esimerkiksi eristäytymisen ja yksinäisyyden teemat.
Hallissa nähdään vuoden 2019 nuorena taiteilijana palkitun Nastja Säde Rönkön yksityisnäyttely Those Who Kept the Light, joka koostuu elokuvallisista videoteoksista ja veistoksista.
”Näyttelyn aiheena on rakkaus, kaipaus ja meri, mutta sen taustalla myös suuremmat teemat ilmastonmuutoksesta ja merten ekosysteemistä.”
Paljon tapahtumia ja oheisohjelmaa
Seinäjoen taidehalli on osa kaupungin kulttuuripalveluja ja tarjoaa paljon toimintaa esimerkiksi kouluille ja erityisryhmille. Toisaalta taide- ja kulttuurikeskuksen toimijat yhteisesti järjestävät myös kaikille avointa ohjelmaa.
”Esimerkiksi näyttelynavajaisemme ovat kaikille avoimia ja silloin myös talon muut toimijat järjestävät tapahtumia. Samoin jokaisen kuun ensimmäisenä perjantaina, kun meillä on ilmaispäivä ja koko Kalevan Navetassa Afterwork Art -ohjelmaa.”
Teitin mukaan tavoitteena on, että Seinäjoen taidehallille olisi matala kynnys tulla.
”Toivomme, että taide voisi olla kaikille. Vaikka nykytaide voi tuntua haastavalta, panostamme siihen, että jokainen asiakas saisi näyttelyistämme mahdollisimman paljon irti. Lisäksi olemme mainio kohde, jossa piipahtaa kahvilla vaikka läpikulkumatkalla ja tulla samalla nauttimaan taiteesta”, hän summaa.