Jäteöljyn kierrätys on helppo ympäristöteko


Raaka-aineeksi kelpaavat kaikki maaöljypohjaiset jäteöljyt mutta eivät muuntajaöljyt, biohajoavat öljyt eivätkä työstöneste-emulsiot”, kertoo myyntipäällikkö Kari Suomela STR Tecoililta. ”Regeneroinnin tuloksena syntyy korkealaatuista API Group II/III -tason perusöljyä. Sitä voidaan käyttää kaikkein vaativimmissa kohteissa, kuten voiteluaineena kevyen ja raskaan kaluston moottoreissa, sekä turbiini- ja hydrauliöljyissä.”
Tuhannesta litrasta jäteöljyä syntyy yhtiön regenerointilaitoksella 700-750 litraa perusöljyä, sen lisäksi teollisuuskäyttöön soveltuvia kevyitä polttoainejakeita sekä bitumin tyyppistä seosta, joka toimitetaan asfaltti- ja kattohuopateollisuudelle. Noin viisi prosenttia jäteöljystä on vettä. Se puhdistetaan laitoksen omassa vedenpuhdistamossa.

”Toimiva jäteöljyjen kierrätys on asiakkaillemme kilpailuvaltti”, Kari Suomela sanoo. ”Autonsa öljyt kierrätyspalvelumme piirissä olevassa liikkeessä vaihdattava ihminen voi olla varma, että ne päätyvät uudelleen käyttöön.”

Tehokasta keräilyä koko Suomessa

”Tavoitteemme on olla hiilineutraaleja vuonna 2025 ja näyttää, että jäteöljyä voidaan käyttää aina uudestaan ja uudestaan ympäristöystävällisellä tavalla. Käytämme prosesseissa aurinko- ja tuulivoimalla tuottamaamme vihreää vetyä. Asiakkaamme voivat luottaa siihen, että STR Tecoil kierrättää keräämänsä öljyn parhaalla mahdollisella tekniikalla.”
STR Tecoilin yhteistyökumppanit noutavat regenerointikelpoiset yli 800 litran jäteöljyerät mistä päin Suomea tahansa. Öljy voidaan noutaa niin 200 litran tynnyreistä, 1000 litran IBC-konteista kuin suuremmistakin säiliöistä.
”Pyrimme optimoimaan keräilylogistiikkaa ja minimoimaan siitä syntyvät päästöt”, myyntipäällikkö Suomela kertoo. ”Olemme tuoneet markkinoille asiakkaille tarjottavan etävalvontajärjestelmän suurempia säiliöitä varten. Sen avulla voimme ennakoida syntyvän jäteöljyn määrää erilaisissa kohteissa.”
Ympäristöystävällisen ja korkealaatuisen regeneroidun perusöljyn kysyntä kasvaa maailmalla koko ajan, kun yritykset pyrkivät pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. STR Tecoilin koko tuotanto menee vientiin.

Teksti: Martti Linna
Kuvat: Kuvagalleria Kotka/Heidi Noponen