Rehtorikoulutuksen kehittämisen aika on nyt
Suomen Rehtorit ry on työskennellyt oppilaitosjohtajien edunvalvojana viisi vuosikymmentä. Tällä hetkellä järjestön tärkeänä missiona on kehittää rehtoreiden peruskoulutusta.
“Koko koulutusjärjestelmämme on jälleen kerran isojen muutosten äärellä. Nämä asettavat isoja ja uudenlaisia haasteita rehtoreille”, järjestön puheenjohtaja Antti Ikonen sanoo.
Rehtorin kelpoisuusvaatimusten nostaminen luo edellytykset niin johtamisosaamisen kuin koulutuksen laadun kehittämiselle. Aikamme haasteet edellyttävät enemmän eväitä niin pedagogiikan kuin hyvinvoinnin johtamiselle kouluyhteisössä.
Rehtoribarometri-tutkimus on tuonut esiin huolestuttavia havaintoja koulujen johtamisen ongelmakohdista, etenkin rehtoreita koskevasta työuupumusriskistä. Tuoreimpien tulosten mukaan oppilaitosjohtajien työhyvinvoinnin tila on lopultakin paranemassa. Haasteet oppilaitoksissa ovat kuitenkin isoja ja pysyvä tilanteen parantaminen edellyttää uusia taitoja rehtorin työkalupakkiin.
Nyt istuvan hallituksen tehtäväksi jää enää tämän hyvän suunnitelman toteuttaminen, aivan kuten hallitusohjelmaan on kirjoitettu.
Isoja ovat myös rehtoreiden vastuut. Vaikka oppilaiden määrä kouluissa on yleisesti laskeva, yksittäiset oppilaitokset ovat suurempia kuin koskaan. Koulussa voi olla yli sata työntekijää ja tuhat oppilasta. Tällaisen verkoston johtaminen vaatii esihenkilöltä todella paljon.
Rehtoribarometrin mukaan väkivalta ja turvattomuus kouluissa on lisääntynyt. Monet rehtorit kokevat eettistä stressiä tilanteissa, joissa resurssit eivät aina riitä työn hoitamiseen toivotulla tavalla.
“Tällä hetkellä rehtorikelpoisuuden tuottava opetushallinnon tutkinto on 15 opintopisteen laajuisena aivan liian lyhyt koulutus vaativiin oppilaitosjohdon tehtäviin. Aiheellista on nostaa kaikkien rehtoreiden peruskoulutuksen tasoa vastaamaan paremmin aikamme haasteisiin, aivan kuten myös Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisema oma raportti vuodelta 2023 esittää”, Ikonen sanoo.
”Edellinen hallitus sai aikaan yleisesti hyväksytyn rehtorikoulutuksen kehittämissuunnitelman. Nyt istuvan hallituksen tehtäväksi jää enää tämän hyvän suunnitelman toteuttaminen, aivan kuten hallitusohjelmaan on kirjoitettu. Nyt on vain kiireellä pantava toimeksi”, Ikonen kiteyttää.