Vuonna 2016 perustetun säätiön pohjalla on jo vuonna 1976 perustettu Taysin henkilökunnan koulutussäätiö, ja se tukee edelleen henkilöstön koulutusta. Tämän oheen on kuitenkin tullut muun toiminnan edistäminen, esimerkiksi tuki tutkimukseen, potilaiden, omaisten ja henkilökunnan viihtyvyyteen sekä toiminnan kehittämiseen. Itse hoitotyötä varoilla ei tueta.
"Hyvinvointialueuudistus toi saman organisaation alle koko Pirkanmaan alueen, myös perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja pelastustoimen. Olemme tekemässä uutta strategiaa, jonka avulla voimme jatkossa tukea koko kokonaisuutta", säätiön asiamies Heikki Oksa kertoo.
Hallituksen puheenjohtaja Hanna Laine korostaa, että toimialueen laajentuminen tarkoittaa sitä, että myös hyvää voidaan tehdä laajemmin. Toisaalta myös jaettaville varoille on nyt yhä suurempi tarve.
"Tämän vuoden suunnitelmissa on muun muassa tukea tieteellistä tutkimusta ja koulutusta 400 tuhannella. Laitehankintoja, uusien hoitomuotojen kehittämistä sekä henkilökunnan, potilaiden ja asiakkaiden viihtyvyyttä tuetaan 1,4 miljoonalla. Hyvä esimerkki yksittäisestä teosta on esimerkiksi lasten sairaalan puolelle hankitut kuntopyörät ja hierontatuolit, jotka tuovat pientä mukavuutta osastolla pitkiä aikoja viettäville vanhemmille."
Lahjoittamalla voi tukea oman alueen hyvinvointia
Säätiöllä on varallisuutta, josta se saa pientä tuottoa, mutta toiminnalle elintärkeitä ovat yksityiset lahjoitukset.
"Testamenttilahjoitukset ovat meille suuri asia, lisäksi ne ovat lahjoittajalle varma tapa tehdä varallisuudellaan jotain todella hyödyllistä", Oksa mainitsee.
Säätiölle on tärkeää, että testamentintekijän toiveisiin vastataan aina mahdollisimman tarkasti ja varat käytetään oikein. Säätiöstä toivotaan kuitenkin, että kaikki lahjoitukset eivät olisi korvamerkittyjä.
"Käymme vuoropuhelua toiminta-alueen kanssa ja haluamme vastata sieltä akuutisti nouseviin tarpeisiin", Laine mainitsee.
Sekä Laine että Oksa pitävät säätiön tuottamaa lisäarvoa verorahoin tuotetulle palvelulle todella merkittävänä ja koko yhteiskunnan hyvinvointia tukevana.
"Toivoisin, että pirkanmaalaiset kokisivat, että on yhteinen asiamme pitää kiinni alueemme hyvinvoinnista", Oksa summaa.