Telialla työ ja vapaa-aika täydentävät toisiaan
Telian juristi Milla Kellerin maailmaan mahtuu useita toisiaan täydentäviä ulottuvuuksia. Työ on mielenkiintoista ja jatkuvaa uuden oppimista.
Vapaa-ajallaan hän tuottaa tietosuojaa, kyberturvallisuutta ja tekoälyä käsittelevää podcastia sekä kirjoittaa tietokirjoja. Kolmilapsinen perheen arki on elämän tärkein tukijalka.
Millan perhe muutti Parikkalan Surumäen kartanoon koronavuonna 2020. Etätyöt vakiinnuttivat tuolloin asemansa. Vaikka olot ovat nyt toiset, tekee Milla edelleen valtaosan töistään kotoa.
”Olen äärimmäisen iloinen, että etätöiden tekeminen on Telialla näin helppoa. Käyn Helsingissä ehkä kerran viikossa tai kahdessa tapaamassa kollegoja. Fyysiset tapaamiset ovat edelleen tärkeitä”, Milla sanoo.
Motivaatio yhteiskunnan palvelemisesta
Millan tie juristin uralle kulki Wienin kääntäjäopintojen kautta Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Siellä hän syventyi opintojen loppupuolella tietosuojaan. Ennen Telialla aloittamistaan vuonna 2021, Milla syvensi tietosuojajuridiikan osaamistaan työskentelemällä asianajotoimistossa.
Siirtyminen Telialle oli Millalle loistava tilaisuus päästä hyödyntämään tietosuojajuristin osaamistaan. Telialla käsitellään runsaasti henkilötietoja, mikä vaatii tietosuojajuridiikan syvällistä osaamista.
”Työ on erittäin motivoivaa, koska Telia mahdollistaa modernin yhteiskunnan tietoturvalliset ja luottamukselliset perustoiminnot”, Milla sanoo.
Työ ja harrasteet yhtä
Tekoäly on Millan pöydällä päivittäin, sillä liiketoiminnot tarvitsevat juristin neuvoja, miten tekoälyä käytetään tietosuojan raameissa. Milla opettelee samalla uusia tekoälytyökaluja ja pohtii, miten olemassa oleva säätely koskee niiden käyttöä.
Ensimmäisen tietokirjansa, Mitä on tietosuoja, Milla julkaisi keväällä 2023. Kirja keskittyy tietosuojaan yhteiskunnan ja yksilön näkökulmasta. Koska kirja sai hyvän vastaanoton, päätti Millaa kirjoittaa keväällä 2024 ilmesyvän ilmestyvän Datajuridiikka – Paremmat pelisäännöt datataloudelle –kirjan.
Myös Millan ja hänen kumppaneidensa PrivacyPod–podcast pohtii datajuridiikan, tietosuojan ja kyberturvallisuuden kysymyksiä.
”Työssäni käsittelemäni aiheet ovat niin mielenkiintoisia, että minulla on intoa vapaa-aikanakin kirjoittaa ja tuottaa podcasteja samoista aiheista.”
”Tehdään eikä ihmetellä”
Sami Sikilän työura urkeni tietoliikenneinsinööriopintojen jälkeen ensin matkapuhelinalalle: Benefonille, Siemensille ja lopulta Nokialle. Matka jatkui Telialle vetämään sovelluskehitystä. Vielä kerran tie vei toisaalle eli Rolce-Roycelle kehittämään tekoälyavusteisia laivoja.
Sami palasi takaisin Telialle kehittämään ohjelmistorobotiikan palveluita. Vuodesta 2023 hän on keskittynyt älykkään automaation ja generatiivisen tekoälyn kehitysprojekteihin. Titteliksi tuli Head of Generative AI.
”Tutkin ensin tekoälyteknologian mahdollisuuksia ja ryhdyin sitten sanansaattajana kertomaan tekoälyn mahdollisuuksista”, Sami kuvaa tehtäviään.
Sami on luonut Telian teknologiayksikön kanssa tekoälyn kehitysympäristön. Siellä toimiva tiimi tuottaa tekoälysovelluksia Telian liiketoiminnoille.
”Asenne on se, että tehdään eikä ihmetellä”, Sami sanoo.
Perjantaisin iso osa telialaisista kokoontuu huippusuosittuun Coffee break with AI -tapaamiseen, jossa Sami jakaa uusinta tekoälytietoa ja virittää keskustelua tekoälyn käyttökokemuksista.
Lomalla saa olla rauhassa
Samia motivoi Telialla positiivinen työympäristö, jossa annetaan vapauksia ja mahdollisuuksia loistaa niillä vahvuuksilla, joita jokaisella työntekijällä on.
”Voin määritellä kehityspolkuni itse. Minulle se on merkinnyt kehittymistä tekoälyn alalla.”
Etätyö ja siihen liittyvä vapauden tunne ovat Samille tärkeitä. Hän tekee hybridityötä sen mukaan, mitä tiimissä sovitaan.
”Virtuaaliset työkalumme antavat meille mahdollisuuden tehokkaaseen hybridityöhön. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että esimerkiksi innovoinnissa ihmisten on hyvä olla samassa paikassa.”
Tasapaino säilyy Samin mukaan työn ja vapaa-ajan välillä, kun esihenkilöt huolehtivat oikeasta työkuormasta.
”Kun minulla on loma, voin olla varma, ettei kukaan soittele perään”, Sami sanoo.