Työtehoseura tarttuu nopeasti työelämän muutoksiin


Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojalan mukaan yhdistyksen toiminta-ajatuksena on aina ollut työn tuottavuuden parantaminen viimeisimmällä teknologialla. Sadan vuoden aikana on siirrytty hevosista robotiikkaan ja tekoälyyn.

”Olemme t&k-toimija ja lisäksi aikuisten ammatillinen kouluttaja, jonka koulutuksia hyödyntää noin 5000 opiskelijaa vuodesta. Heissä on edustettuna sekä 70 kansalaisuutta että äidinkieltä. Olemme ylpeitä siitä, että esimerkiksi viime vuonna koulutetuista 87 prosenttia on jo työllistynyt.”

Ojalan mukaan on yllättävää, että viime vuosina työn tuottavuus on Suomessa jopa laskenut. Onkin tärkeää, että uusin tieto esimerkiksi paremmista työntekemisen metodeista viedään teoriasta käytäntöön nopeasti ja toimintaympäristöä ymmärtäen.

”Meillä on laaja verkosto yrityksiä ja etujärjestöjä, jota kuuntelemme löytääksemme uudet tarpeet.”

Kestävä kehitys monen toimialan keskiössä

Ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat nyt yhä useammalle toimialalle kriittisiä kehityskohteita. Rakentamisen toimialan johtaja Mauri Konttilan mukaan tähän on tartuttu työntekijöille ja -johdolle tarjottavissa koulutuksissa. Kun rakentamisen laki muuttuu velvoittavaksi päästövähennysten ja kierrätettävyyden osalta ensi vuoden alussa tarve koulutuksille lisääntyy entisestään.

”Pyrimme kouluttajana edelläkävijyyteen. Tästä esimerkkinä ovat koulutuksemme aurinkopaneelien asentamiseen tai lämpökaivojen poraamiseen. Tuulivoimaloiden yleistyessä tarjoamme nyt niiden pystytykseen nostokoulutusta”, hän kertoo.

Myös esimerkiksi rakennusmateriaalien kierrätettävyyteen ja uudelleenkäyttöön liittyvä uusin tieto on tarkoitus viedä koulutuksen muotoon.

Yhtä lailla logistiikan alan koulutuksissa tartutaan megatrendeihin; päästövähennyksiin, uusiin polttoaineisiin, osaajapulaan ja teknisiin innovaatioihin kuten varastorobotiikkaan.

”Päästövähennysten osalta koulutamme esimerkiksi vanhan kaluston oikeaoppiseen käyttöön. Olemme myös hankkineet ensimmäisenä Suomessa sähköbussin koulutuskäyttöön, jotta sekä asentajat että kuljettajat oppivat parhaat käytännöt”, kertoo liikennepalveluiden johtaja Reijo Sippola.

Rakentamisen ja Liikennepalvelujen johtajat Mauri Konttila ja Reijo Sippola.

Yhtenä erikoisuutena logistiikkapuolella on sähköpyörien asentaja- ja yrittäjäkoulutus, joka on myös hyvä esimerkki kentältä saadun idean toteut-
tamisesta koulutuksena.

Työtehoseuran asiantuntijoiden mukaan olennaista kouluttamisen
ja työn tehokkuuden parantamisen onnistumisessa on toimijoiden
välinen sujuva yhteistyö.

”Yhdessä yritysten kanssa kehitämme koulutusta ja innostamme ihmisiä alalle ja siitä hyötyvät kaikki”, Sippola summaa