Uusi Konepajan lukio antaa nuorille eväitä työelämään


Konepajan lukio noudattaa normaalia opetussuunnitelmaa, mutta uudella tavalla. Oppiaineiden opiskeluun tuo syvyyttä se, että opiskelijat pääsevät toimimaan verkostoissa järjestöjen, yritysten ja oppilaitosten kanssa. Uutta lukiota on suunniteltu tiiviisti työelämän kanssa ja uusien opettajien haastatteluihin osallistuu myös työelämän edustaja.

Lukiossa otetaan käyttöön verkostokeskiviikko-konsepti, jonka puitteissa opiskelijat poistuvat koululta, näkevät aitoa työelämää ja tekevät projekteja verkostokumppanien luona.

”Toimeksiannot suunnitellaan yhdessä aina opettajien, opiskelijoiden sekä verkoston kanssa ja kaikki kokonaisuudet sopivat lukion opetussuunnitelmaan”, kertoo opintojen ohjaaja ja kumppanuusvastaava Eeva Korhonen.

Tiimityöllä onkin lukiossa suuri rooli. Opiskelijoista muodostetaan heti alusta viiden hengen lukiolaistiimejä ja myös opettajat toimivat tiimeinä.

”Tässä keskeisenä asiana on hyvinvointi. Tiiminjäsenenä ei tarvitse heti tutustua 200 uuteen ihmiseen ja toisaalta tiimissä esimerkiksi ylisuorittaja rauhoittuu ja alisuorittaja saa ryhtiä”, toteaa rehtori Katri Hyrsky.

Hälventää jännitystä jatkosta

Konepajan lukion asiantuntijat kokevat, että työelämään osallistuminen jo lukioaikana hälventää pelkoja, madaltaa kynnystä ja antaa alustavaa ymmärrystä omista vahvuuksista ja kiinnostuksenkohteista. Lisäksi tärkeäksi nähdään, että jokaisella nuorella on koulun kautta mahdollisuus luoda työelämäkontakteja.
”Työelämän näkeminen tuo myös rohkeutta soveltaa tietoa, mitä tarvitaan myös ylioppilastutkinnossa. Kun näkee, miten asioita hyödynnetään käytännössä, auttaa se myös teoriaa napsahtamaan paikalleen”, Korhonen kuvaa.

Koska Konepajan lukio on täysin uusi lukio, uskovat Korhonen ja Hyrsky, että myös sen tunnelma ja innostavuus voidaan nyt luoda uudenlaisella asenteella. Nuoret pääsevät aidosti itse vaikuttamaan siihen, minkälaisia koulusta ja heidän omista poluistaan muodostuu.

”Yksi koulumme konkariopettaja sanoi toivovansa, että tässä koulussa pääsee näkemään paljon sitä iloa ja innostusta, joka syttyy itse tekemisestä”, Hyrsky toteaa.

Sekä Korhonen että Hyrsky haluavat toivottaa kaikki tervetulleiksi osaksi Konepajan lukion verkostoa.

”Meihin voi mielellään ottaa suoraan yhteyttä”, Korhonen summaa.