Vaasan yliopisto – vahvaa tekniikan tutkimusta, vahvaa yritysyhteistyötä


Vaasan yliopisto on tunnettu kauppatieteiden perinteestään, mutta monelle tulee yllätyksenä vahva tekniikan alan opetus ja huippututkimus. Koulutusohjelmista löytyy esimerkiksi sähkö- ja energiatekniikkaa, tietotekniikkaa ja automaatiota sekä tuotantotaloutta.

”Saimme 134 hakemusta hakiessamme dataarkkitehtuurin professoria - yksi oli Suomesta. Kotimaassa on vielä työnsarkaa”, pohtii Vaasan yliopiston dekaani, tuotantotalouden dosentti Raine Hermans.

Hermans on tehnyt uransa innovaatiotoiminnassa työskennellen elinkeinoelämässä julkisella sektorilla ja tutkimuslaitoksissa. Vaasan yliopistossa hänen agendallaan on mahdollistaa energia-alan markkinamurros ja konkretisoida, mitä tulee tapahtua, jotta markkina muuttuu. Hän toimii niin kuin opettaa: ”Teimme esimerkiksi uudenlaisen kilpailutuksen hiilineutraalille energiajärjestelmälle. Sen sijaan, että akut, paneelit ja energiavarastot hankittaisiin erikseen, ne ostetaan palveluna – tämä laittoi paineen energiayhtiöille tuottaa kyseisenlainen palvelu.”

💡
“12 Vaasan yliopiston tutkijaa valittiin Stanfordin yliopiston ja Elsevierin julkaisemalle listalle, joka käsittää kaksi prosenttia maailman vaikuttavimmista tutkijoista.”

Vaasassa maailman vaikuttavimpia tutkijoita

12 Vaasan yliopiston tutkijaa, 10 tekniikan alalta, valittiin Stanfordin yliopiston ja Elsevierin julkaisemalle listalle, joka käsittää kaksi prosenttia maailman vaikuttavimmista tutkijoista. Yksi listan huipuista on neljä vuotta Vaasassa viihtynyt, kestäviin ja joustaviin energiajärjestelmiin erikoistunut sähkötekniikan apulaisprofessori Miadreza Shafie-khah: ”Sain useita tarjouksia eri yliopistoista, mutta Vaasa osoittautui sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Täällä oli selkeä ajatus siitä, minkälaista lisäarvoa tuon yliopistolle, ei ole kateutta ja toiminta on joustavaa. Vastaanotto oli lämmin ja ilmapiiri on hyvä.”

Iranilaissyntyistä Shafie-khahia ei valittu ainoastaan arvostetulle listalle, vaan hän sai myös tunnustuksen alan nousevana tähtenä: kahden tohtoritutkinnon ohella hän on tuottanut yli 500 julkaisua. Muun muassa Portugalin ja Italian kautta Suomeen päätyneen Shafie-khahin tavoitteena on kannustaa sekä opiskelijoita että kollegoita luovuuteen, innovointiin ja aikaisempaa useampiin julkaisuihin.

”Toiminta on ketterää, projektien määrä on suurempi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, tutkimusprojektit ovat relevantteja alan kehityksen kannalta ja mahdollisuudet laadukkaisiin julkaisuihin ovat hyvät.”

Työhön valmistava yliopisto

Yliopisto tekee tiivistä yhteistyötä Vaasan ammattikorkeakoulun sekä paikallisten yritysten kanssa. Alueella toimii Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä, joka tarjoaa työpaikkoja kymmenille tuhansille. Yliopiston teknillisten tieteiden ainejärjestö Tutti ry:n puheenjohtaja sekä automaatio- ja tietotekniikan 4. vuoden opiskelija Honn Lam muutti Vaasaan Tampereelta: ”Onnekas sattuma toi minut tänne! Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka työelämään valmistava yliopistomme on.”

Kesätyömahdollisuudet alueella ovat hyvät, sillä yritykset palkkaavat kesäisin satoja opiskelijoita. Tosin kysyttäessä, onko Lam tehnyt kesätyötä Vaasassa, vastauksesta kumpuaa, että kannustus innovatiiviseen ajatteluun on mennyt perille: ”Työskentelen itse asiassa opiskelijakavereideni kanssa perustamassa ohjelmistoalan startupissa.”