siirry sisältöön

Vakoilla voi kuka tahansa, missä tahansa

Tampereella avattiin vuonna 1998 yleisölle maailman ensimmäinen vakoilun erikoismuseo. Suomi on koko itsenäisyytensä ajan ollut yksi vakoilun kansainvälisistä polttopisteistä. Siihen on syynsä.

Minox Riga - Ensimmäiset Minoxit tulivat myyntiin 1938. Vuonna 1936 niitä testattiin Suomessa. Minox on maailman tunnetuin vakoilukamera. Tuorein museon kokoelman Minoxeista on 1990-luvun alusta.

"Se on tuo itänaapuri”, sanoo Vakoilumuseon näyttelyjohtaja Pirkka Turja. ”Suomi on ollut porttikäytävä idän ja lännen välissä. 70-luvun Helsingistäkin on sanottu, että jos torilla kääntyi ympäri täyden kierroksen, oli seitsemän kymmenestä näköpiiriin sattuneesta ihmisestä jonkin valtion vakoojia.”

Suomessa on testattu myöhemmin muuallakin käytettyä vakoilutekniikkaa. Näin kävi muun muassa Minoxin, maailman kuuluisimman vakoilukameran kohdalla. Entä tiesitkö, että Suomesta käsin toiminut, Leninin salamurhaakin vehkeillyt brittivakooja Sidney Reilly oli yksi kirjailija Ian Flemingin luoman James Bondin esikuvista?

Myrkkysormus - Saksasta SS-miehen mukana Suomeen kulkeutunut kultainen myrkkysormus on hyvinkin voinut kuulua Mata Harille (Margaretha Zelle), maailman kuuluisimmalle naisvakoojalle. 1900-luvun alkupuolella valmistetusta esineestä löytyy kaiverrus ”MZ”.-- -

”Perusnäyttelyn kokoaminen vaati aikoinaan paljon jalkatyötä”, Turja kertoo. ”Aineistoa saatiin keräilijöiltä ja heidän kavereiltaan. Nykyään sitä tulee lahjoituksina, tai sitä tuodaan paikan päälle ja kysytään, kiinnostaisiko esine.”

Nykyaikana vakoilu tapahtuu paljolti tietoverkoissa. Yksityisenä museona toimiva Vakoilumuseo pysyy ajan hermolla: tekeillä on erityinen tietoverkkovakoilusta kertova osasto. Viime vuonna museo saavutti kävijäennätyksensä, yli 30 000 kävijää.

Muista museoista poiketen museo on auki myös maanantaisin miltei vuoden jokaisena päivänä. Museokortti käy, eikä sisäänpääsyyn vaadita viittaa eikä tikaria. Näyttelyyn tutustumisen lisäksi museossa voi järjestää esimerkiksi polttarit tai luokkaretkiohjelmaa. Museon suosituimmat ohjelmat ovat Agenttitesti, SpyGame ja valheenpaljastustesti.

Avoinna:
Talviaikaan (28.8. - 31.5.)
ma - su 12-18

Osoite:
Finlaysonin alue, Satakunnankatu 18, 33210 Tampere

Puh:
03-2123 007

Valikoidut

Viimeisimmät