Vantaan kaupunki viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan Kotona Vantaalla -teemalla. Artsille oli luontevaa jatkaa teemaa näyttelyssään, joka on esillä 12.1.–1.9.2024 sen näyttelytilassa Myyrmäkitalossa.
”Haluamme näyttelyssä tuoda esille, miten monimerkityksinen ja yksilöllinen asia koti on. Lähestymme aihetta kolmella teemalla, perheen ja sosiaalisten suhteiden kautta, kotia tilana ja sen esineistöä, sekä kodin muuttuvia rajoja”, kertoo kokoelma-amanuenssi Pauliina Kähärä.
Kähärän mukaan koti on juuri nyt konfliktien, pakolaisuuden ja siirtolaisuuden kautta erityisen ajankohtainen teema.
”Lisäksi aihe on sellainen, että se herättää aivan jokaisessa ajatuksia, ehkä keskusteluakin. Uskon, että näyttely antaa jokaiselle kävijälle jotain, iästä ja taustasta riippumatta.”
Mahdollisuus tutustua kaupungin omaan kokoelmaan
Näyttely koostuu yli viidestäkymmenestä teoksesta 37 taiteilijalta. Mukana on teoksia Vantaan kaupungin laajasta ja korkeatasoisesta taidekokoelmasta sekä kolmelta näyttelyyn mukaan kutsutulta taitelijalta.
”Näyttely antaa hyvän mahdollisuuden tutustua Vantaan omaan taidekokoelmaan. Löysimme sieltä paljon näyttelyyn liittyviä teoksia perinteisestä perheen ja kodin esineistön kuvastosta, mutta myös teoksia, jotka sopivat teemaamme kodista jatkuvassa muutoksessa”, Kähärä toteaa.
Kutsutuista taitelijoista Spartak Khachanov muutti Suomeen Ukrainasta muutama vuosi sitten ja näyttelyssä nähdään hänen teoksiaan ajalta, jolloin hän asui Vantaan vastaanottokeskuksessa. Teokset kuvaavat vastaanottokeskuksen arkea, kuten ruokailua ja pakolaiskeskusta ympäristönä. Artsin näyttelyyn hän päätyi suomalaisuuden käsitettä tutkivan Suomen Tarinat: Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus- hankkeen puitteissa.
Haluamme näyttelyssä tuoda esille, miten moni-merkityksinen ja yksilöllinen asia koti on.
Toiselta näyttelyyn kutsutuista taiteilijoista, Turkissa syntyneeltä Baran Caginlilta nähdään teos ”Ilmauksia”, joka tutkii kodittomuutta, turvattomuutta ja koti-ikävää. Teoksen pohjana on elokuvasta Ihmemaa Oz tuttu lause ”There is no place like home”.
Turvallisuuden ja turvattomuuden ristiriitaa pohtii myös kolmas kutsutuista taitelijoista, Ida Sofia Fleming, jonka teos on näyttelyn mittavin ja koostuu ruostutetuista metallilevyistä tehdystä veistoksesta, jonka osana on ääni ja performansseja.
ti, ke 11-18 / to 13-20 / pe, la, su 11-16 / ma suljettu
Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa